Etnokultūros pamoka netradicinėje aplinkoje

2b klasės mokiniai, pasinaudojo viena iš daugelio Kultūros paso siūlomų, etnokultūros pažintinių programų. Mokiniai dalyvavo edukacinėje programoje „Duonos kelias iki stalo“. Ši edukacija vyko Prienų krašto muziejuje.

Atvykusius mokinius pasitiko muziejaus darbuotoja vilkinti XIX a. Suvalkijos valstietės apranga. Ji pakvietė į Prienų krašto muziejų, kur mokiniai apžiūrėjo įvairius buities ir žemės ūkio eksponatus, sužinojo jų paskirtį, žiūrėjo ir aptarė filmą, kuris supažindino su protėvių atliekamais žemės darbais. Sužinojo, kad žemės ir ūkio darbus dirbo nuo mažiausio šeimos nario iki vyriausio.

Po to edukacija persikėlė į XIX a. mūsų krašto valstiečio trobą, kur vyko praktinė pažintinė programa. Jos metu mokiniai susipažino su ilgu duonos keliu nuo rugio grūdo iki duonos kepalo ant stalo. Padedant muziejaus darbuotojoms atliko mūsų senolių žemės arimo, grūdų sėjimo, pjovimo, malimo darbus. Patys formavo duonos kepaliukus, stebėjo duonos pašovimo į pečių ir kepimo procesą. Kol duonelė kepė, klausėsi pasakojimo apie duonos reikšmę mūsų protėvių gyvenime ir dabartiniame gyvenime

Ši edukacija suteikė mokiniams galimybę prisiliesti prie protėvių gyvenimo, darbų, jų buities ir kasdienybės. Supažindino su lietuviška duonos kepimo tradicija ir papročiais, ugdė bendravimo kultūrą, meilę ir pagarbą tėvynei.

Mokytoja Eglė

Informacija atnaujinta: 2020-02-03 04:02:58

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Translate »
Skip to content