Karjeros diena „Žvilgsnis į ateitį”

 

Lapkričio 25 d. mūsų mokykloje vyko karjeros diena ,,Žvilgsnis į ateitį“, skirta pažintinei, praktinei veiklai. Tikslas – ugdyti mokinių bendrąsias ir karjeros kompetencijas, organizuojant susitikimus su įvairių profesijų atstovais, dalyvaujant aktyviuose užsiėmimuose, diskutuojant. Tą dieną įprastas pamokas pakeitė užsiėmimai pagal suplanuotas įvairias veiklas, kurias organizavo klasių vadovai, tėveliai, svečiai iš įvairių įstaigų, organizacijų.

Mūsų mažiausieji, 1-4 klasių mokiniai, kartu su savo mokytojomis per pirmą pamoką diskutavo, kodėl žmonės dirba, aptarė, kokios žmogaus asmenybės savybės, gabumai, vertybės turi įtakos karjeros kelio pasirinkimui,  gamino profesijų lėles. Antrą pamoką užsiėmimus vedė mokinių tėveliai. Vaikai susipažino su įvairiomis profesijomis: floristo (1a kl.), veterinaro (1b, 2b kl.), kirpėjo (2a kl.), pasieniečio (2a kl.), vaistininko (2a kl.), banko darbuotojo (2b kl.), konditerio (3a kl.), logisto – ekspeditoriaus  (3b kl.), mokytojo (4a kl.), ūkininko (4b kl.). Per trečią pamoką vyko klasių mainai, mokinukai vyko į svečius, ten juos su savo profesijomis supažindino kitų klasių tėveliai. Taip, per vieną dieną, karjeros bagažas stipriai pasipildė naujomis žiniomis. Mažiausieji patyrė daug nuostabių įspūdžių, jie ne tik gydė, kepė, kūrė gėlių kompozicijas ir kt., bet ir susirado naujų draugų, kadangi kartu su tėveliais į svečius atvyko  avytė, šuniukai, triušiukai,  savo sumanumą demonstravo tarnybiniai šunys.  Įgiję žinių apie profesijas mokiniai ketvirtos pamokos metu jomis pasidalino su pasakų herojumi peliuku Užmarštuku.

5-6 klasės susitiko su visuomenės sveikatos biuro specialistais, Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato darbuotojais, radijo stoties ,,Kapsai“ laidų vedėju. Mokiniams vyko įvairios patyriminės veiklos. Diena baigėsi fotosesija ,,Pasimatuok tėvų profesiją“. Konkurso nugalėtojai (5b klasė – I vieta, 6c – II  vieta, 5a klasė – III  vieta ) buvo apdovanoti saldžiais prizais.

7 klasių mokiniai lankėsi socialinės pagalbos centre, ,,Senukų“ prekybos centre, Marijampolės savivaldybėje. Su mokiniais susitiko ir apie savo darbą papasakojo mero pavaduotojas Povilas Isoda, Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorius Vygantas Dilys.

8 klasių mokiniai vyko į Marijampolės kolegiją, ten susipažino su studijų programomis, mokymosi perspektyvomis, dalyvavo aktyviuose užsiėmimuose.

9 klasės mokinius priėmė ir apie įmonę, joje diegiamas naujoves, gaminius ir jų  eksportavimą, įsidarbinimo galimybes ir reikalavimus  papasakojo UAB ,,Sumeda“ darbuotojai.

Vyriausieji, 10 klasės mokiniai, dalyvavo Marijampolės PRC renginiuose. Susipažino su mokymo laboratorijomis, kabinetais, susitiko su centro mokiniais, profesijų mokytojais.

Mokyklos renginyje dalyvavo ir Marijampolės teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro skyriaus vedėja Loreta Barkauskienė. Ji vedė užsiėmimą ,,Atsakingas karjeros planavimas“. Mokiniai buvo supažindinti su paklausiomis profesijomis, situacija darbo rinkoje. Užsiėmimai baigėsi protų mūšio ,,Ar gerai pažįsti profesijas“ kova, kuriai 7-10 klasės ruošėsi penktos pamokos metu.   Kol komisija sumavo rezultatus, mokiniai buvo įtraukti į interaktyvią užduotį: imitavo lėktuvų gamyklos vieną darbo dieną. Kiekvieno mokinio indėlis į gamybą neliko nepastebėtas.  Reziumuodama darbo rezultatus L. Barkauskienė kalbėjo: „Šiandien reikia lengvai prisitaikančių prie nuolat  kintančių verslo aplinkos sąlygų, savarankiškų, iniciatyvių, gebančių be didesnės priežiūros atlikti daug sudėtingų užduočių darbuotojų. Tokiems darbuotojams nereikia formalių instrukcijų ar darbo aprašymų. Šiandien jūs, dalyvaudami gamybos procese, galėjote geriau pažinti save. Kokie jūs esate užduotyse, tokie ir gyvenime. Todėl įvertinus, kokie esate ir kokie norite būti, galite daryti pokyčius, nes, nieko nedarant, niekas nesikeis“.

Veiklų metų kartu su mokiniais buvo, jų darbą vertino ir mokyklos direktorius Vladas Klasavičius, jis apdovanojo fotosesijos konkurso „Pasimatuok tėvų profesijas“ ir protų mūšio „Ar gerai pažįsti profesijas“ nugalėtojus.

Šios dienos metu mokiniai artimiau susipažino su mokymosi įstaigomis, praplėtė pažinimo akiratį, mokėsi kelti asmeninius tikslus. Visa tai padės jiems tikslingai siekti žinių.

Dėkojame visiems, kurie prisidėjo, kad ši diena būtų turininga, įdomi, prasminga, kupina džiugių akimirkų.

Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Aušra Šmulkštienė

Informacija atnaujinta: 2016-12-06 06:12:30

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Translate »
Skip to content